Vind je levensdoel

 Deze tekst is gebaseerd op het werk van Jay Shatty

Een video over hetzelfde onderwerp van hem vind je hier:


WAT IS EEN LEVENSDOEL?

   De mens ... offert zijn gezondheid op om geld te verdienen. Vervolgens offert hij geld op om zijn gezondheid te herstellen. En dan is hij zo bezorgd over de toekomst dat hij niet geniet van het heden; het gevolg is dat hij niet in het heden of de toekomst leeft; hij leeft alsof hij nooit zal sterven, en sterft dan terwijl hij nooit echt geleefd heeft. - DALAI LAMA

null

Hoe blij ben je? Heb je jezelf die vraag ooit gesteld?

Misschien niet de makkelijkste vraag, omdat je de mogelijkheid moet erkennen dat je niet gelukkig bent. Toch lijkt de hele wereld te willen dat we gelukkig zijn, en beoordeelt ons zelfs als we dat niet zijn.

In sommige opzichten is het antwoord binair. Op dit moment ben je gelukkig of niet, gebaseerd op wat er gebeurt. Maar het is ook niet-binair als je kijkt naar de opeenstapeling van ervaringen die zowel goed als slecht zijn gedurende een bepaalde periode.

Mensen zeggen dingen als: "Ik heb een goede week gehad" of "Vandaag was verschrikkelijk." Wat ze echt zeggen, is dat ze over het algemeen meer gelukkige momenten hadden deze week of minder vandaag. Je hebt misschien iemand van iemand anders horen zeggen: 'Die is echt niet gelukkig', wat betekent dat ze vaker wel dan niet een gevoel van verdriet uitstralen.

Veel dingen kunnen ons ongelukkig maken: angst voor een levensomstandigheid buiten onze controle, vijandigheid van iemand in onze vriendenkring of het gevoel ondergewaardeerd te zijn.

Deze lijst kan zich uitstrekken over de lengte van dit artikel en is nog steeds onvolledig. Maar het belangrijkste dat mensen aanhalen is dat ze niet tevreden zijn over hun beroep, hun baan of hun carrière - iets waar ze meer tijd aan besteden dan wat dan ook. Ze zeggen dat het voelt als saai en eentonig.

Voor hen is het doelloos, ondankbaar en niet stimulerend. 

Ellen Goodman, de Pulitzer-prijswinnende journalist, zei:

  'Normaal is het aandoen van kleding die je voor je werk koopt en door het verkeer rijden in een auto waar je nog voor betaalt, om de baan te kunnen krijgen, moet je betalen voor de kleding en de auto en het huis dat je leeg laat staan zodat je het je kunt veroorloven om erin te leven. - ELLEN GOODMAN

null

In een Amerikaanse enquête zei vijfentachtig procent van de respondenten dat ze hun baan niet leuk vonden. 

We gaan schulden aan om een stuk papier te verdienen en vervolgens nepversies van onszelf te maken in onze cv's, allemaal om een baan veilig te stellen die we gaan haten. 

Dan werken we voor het weekend, of de vakantie, of pensioen.

Ons hele leven wordt een reeks aftellingen naar de volgende ontsnapping, maar dat doen we nooit echt. We besteden een enorme hoeveelheid van onze tijd aan het proberen genoeg geld te verdienen om een beetje tijd en geluk terug te kopen die we verloren hebben bij het nastreven ervan. We spenderen de hele week in de hoop dat het weekend eerder zou komen, en brengen dan het weekend bang door om maandag weer aan het werk te gaan.

We zijn nooit echt weg van het werk omdat we het overal met ons meedragen. Onze checklists zitten altijd in ons achterhoofd. Onze Inbox-notificaties en -trillingen in onze zakken of om onze polsen. Quota, kwartaalbladen en quid pro quo's achtervolgen onze dromen. We jagen de verkeerde dingen op de ladder van succes en eindigen minder gelukkig dan toen we aan de klim begonnen.

'We worden er gevangenen van en kunnen de staven om ons heen niet eens zien. En hoe verder we komen in onze carrière, hoe sterker de tralies worden. De "gouden handboeien" worden strakker tot ze steeds moeilijker af te snijden zijn. Geld, levensstijl, macht en invloed - deze dingen vertroebelen ons verlangen naar betekenis, passie en doel.

Elke dag moeten we onszelf uit bed rollen om naar een baan te gaan die ons onmiddellijk zou vervangen als we dood zouden vallen. Onze partners, relaties met onze familie en vrienden worden slachtoffers.

Moet het echt zo zijn? Denk aan de mensen die je het meest bewondert, de mensen die de meest verbazingwekkende dingen hebben gedaan. Denk aan de mensen die het meest opgewonden lijken over het leven; die zo veel lijken te bereiken en daar zo blij mee zijn. Passen ze in deze mal? Lijken ze gevangen?

Of lijken ze gepassioneerd en is hun werk zinvol? Lijken ze in een bepaalde flow te leven? Lijken ze een doel te hebben?

Studies tonen aan dat mensen die een duidelijk doel hebben gevonden om hen te begeleiden langer en gezonder leven.

Ze zijn beter bestand tegen de veranderingen om hen heen en de ontberingen binnenin. Ze zijn gelukkiger en hebben een langdurige relatie. Ze zijn rijker en melden dat ze meer voldoening halen uit hun jobs. Ze geven meer en zijn meer verbonden met de gemeenschap om hen heen.

Dit is slechts een kleine greep uit de voordelen, gewoon door hun doel na te leven. Elk uur dat je je doel naleeft, voeg je zoveel meer vreugde toe aan je leven.

Maar wat is een doel?

Veel mensen denken dat het een beroep is; dat als ze alleen het juiste kunnen vinden om met hun tijd te doen, ze, zoals Mark Twain zei, 'nooit meer een dag in hun leven zullen werken'.

Te vaak leidt dit tot verandering van baan naar baan, met slechts momenten van wat als geluk aanvoelt tussen lange stukken ellende door. Dat wil niet zeggen dat wat je doet niet belangrijk is; dat is zo, maar wat je doet, is niet je doel. Doel is het antwoord op de vraag,

'Waarom doe je wat je doet?'

Er is een gekend verhaal van metsers die dit punt illustreert. 

Een man kwam twee metsers tegen. Hij vroeg aan beiden: 'Wat vind je van je werk?' 

De eerste metselaar antwoordde: 'Het is vreselijk. Mijn rugpijn en het werk met mijn blote handen ; tot bloedens toe. Ik werk de hele dag in de zon, mijn schouders branden en blaren. En het enige wat ik doe is stenen leggen, 1 na 1.'

De man voelde een diep medeleven met de eerste metser.

Toen antwoordde de tweede metser: 'Ik hou van mijn werk. Ik bouw een grote kathedraal. '

Houding is belangrijk, en deze gelijkenis is een goed voorbeeld van het verschil dat het kan maken, maar houding is niet de enige factor. In de gelijkenis is het enige verschil tussen de twee metsers hun houding ten opzichte van wat ze doen. De ene reageert met het 'wat' van hun beroep en de andere reageert met het 'waarom'.

De een ziet alleen de taak voor zich en de ander het doel achter de taak. Wat deze gelijkenis niet doet, is erkennen dat geen twee mensen identiek zijn met slechts één verschil tussen hen. We zijn complex. We hebben allemaal verschillende sterke en zwakke punten, belangen en afkeer, waarden en overtuigingen.

Alleen wanneer we in staat zijn om af te stemmen wie we werkelijk zijn met het product van wat we doen, vinden we ons doel - ons 'waarom'.

Vanaf onze vroegste interacties zijn we vaak geconditioneerd tegen dit type afstemming van onszelf. We leren dat beroepen netjes opgebouwde dozen zijn.

Je moet iets worden dat een dokter of een advocaat wordt genoemd, en om dat te doen moet je naar een ding gaan dat een universiteit wordt genoemd en een diploma krijgen. Dan moet je solliciteren voor een ding dat een stage heet, en dan een ding dat een carrière wordt genoemd. Je moet dan zoveel mogelijk uren hard werken, zodat je op een dag met pensioen kunt gaan.

En toch tonen sommige studies nu aan dat mensen in het eerste pensioenjaar het meest vatbaar zijn voor sterfgevallen omdat ze het doel missen dat ze voelden tijdens hun carrière.

Echt, de enige reden waarom ze het missen, is omdat ze het in de eerste plaats nooit hebben gevonden. De carrière was slechts een tijdelijke aanduiding voor de dood.

Het was socioloog Charles Cooley die opmerkte:

'Ik ben niet wie je denk dat ik ben. Ik ben niet wie ik denk dat ik ben. Ik ben wat ik denk dat je denkt dat ik ben. '

null

We leven in een meerlagig systeem van valse realiteit; een perceptie van een perceptie van wie we werkelijk zijn. We proberen onszelf altijd in de ogen van anderen te vinden; altijd proberen te voldoen aan de verwachtingen van degenen die niet onszelf zijn, zoals onze ouders, onze vrienden, de beelden van een persoon op de televisie, een politicus, de buren,...

We haten onszelf omdat we niet aan de verwachtingen voldoen die we in de eerste plaats niet volledig begrijpen.

Toch kunnen we geen van deze mensen zijn, en zelfs als we wisten wat ze van ons verwachtten, zouden we het nooit kunnen waarmaken omdat we hen niet zijn.

   'Iedereen is een genie. Maar als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om in een boom te klimmen, zal hij zijn hele leven geloven dat hij dom is.'- ALBERT EINSTEIN

null

Al het geld ter wereld kan een vis die op het droge ligt niet laten overleven. Het is beter om de helft van je ware aard te bereiken dan om perfect aan de verwachtingen van iemand anders te voldoen.

HOE JE DOEL TE VINDEN

Leren dat er iets is dat 'doel' wordt genoemd, en ontdekken wat dat betekent, is een belangrijke ontdekking.

Realiseren dat je er een mist, kan zowel angstaanjagend als bevrijdend zijn. Het is de eerste stap op weg naar een leven met betekenis, maar hoe zet je die stap? Hoe weet je eigenlijk welke weg je moet nemen?

Er staan zoveel dingen in de weg - echte dingen die niet te licht moeten worden opgevat.

Er wordt gezegd dat de vijf meest verlammende woorden in de droom van een persoon zijn: "Wat zullen de mensen denken?" 

  "Het grootste gevaar voor de meesten van ons is niet dat ons doel te hoog is en we het missen, maar dat het te laag is en we het bereiken." -  Michelangelo

We maken ons zoveel zorgen over wat andere mensen over ons zullen denken, dat we ons eigen geluk uit de weg gaan en dat vervangen door wat we denken dat hun verwachtingen zijn. We stellen ons onze vrienden voor of stellen ons de woorden van onze familieleden voor die ons zeggen dat we het niet moeten doen. We horen ze alle gevaren opsommen. Misschien horen we ze zelfs zeggen dat we niet goed genoeg, niet getalenteerd genoeg of niet slim genoeg zijn.

We zijn bang voor mislukking. Niemand faalt graag. Iedereen die ooit iets belangrijks voor hen heeft willen doen, heeft gehoopt dat het bij de eerste poging een groot succes zou worden. Meestal gebeurt dit niet.

Niemand loopt bij hun eerste poging als baby, of zit op de perfecte toon als ze voor het eerst hun mond openen om te zingen, of werpt de eerste keer dat ze een bowlingbal gooien meteen een strike, of iets anders dat ze nog nooit eerder hebben geprobeerd .

George M. Moore Jr. zei:

'Een winnaar is gewoon een verliezer die het nog een keer probeerde.'

null

Er zijn veel angsten en obstakels om je doel na te streven, maar de realiteit is dat er angsten en obstakels zijn voor alles wat je doet, zelfs als je blijft waar je bent en niets verandert.

Wist je dat er een Japans woord is voor mensen die sterven aan hun bureau? Het woord is Karoshi en het betekent letterlijk 'overwerkelijke dood'. Zou angst om aan je bureau te sterven als gevolg van overwerk een rationele angst zijn? Zou dat een belemmering zijn om vast te blijven zitten?

Daarentegen gebeurt er iets verbazingwekkends wanneer je werk ook je passie en doel is. Je voelt je niet overwerkt. De uren vliegen voorbij. Stress bouwt zich niet op als een gif in je. Je voelt je opgewonden. Dat betekent niet dat het niet moeilijk is. Dat betekent niet dat je niet moe wordt. Het betekent gewoon dat je in plaats van 'alleen stenen te leggen' 'een grote kathedraal bouwt'.

Zelfs als je je angsten kunt overwinnen, hoe weet je dan wat je doel is? Hoe weet je naar welk doel je op weg bent? 

Er is niet één "juiste manier" is om te bepalen wat je doel is, en er is waarschijnlijk ook niet één specifieke "taak" die deze in de loop van de tijd volledig zal omvatten. Net zoals je verandert om je doel na te streven, zul je ook veranderen terwijl je het nastreeft en terwijl je het uitvoert. 

Laten we een paar oefeningen doornemen die nuttig zijn bij het bepalen van je doel.

Begin met een paar lege bladen papier te nemen of een notitieboek of dagboek dat je leuk vindt, en een mooie pen of potlood - wat je maar fijn vindt om mee te schrijven. Het is belangrijk om tijdens dit proces zo ontspannen mogelijk te zijn.

Sluit nu je ogen. Stel je leven, je baan, je verantwoordelijkheden, je stress en je zorgen voor. Zie deze dingen in je gedachten voorbij rollen of spreek ze hardop uit als je problemen hebt met visualiseren.

Ga nu terug in de tijd. Je zit op de middelbare school aan je bureau en de leraar vroeg je net: 'Wat wil je worden als je groot bent?' Alleen deze middelbare schoolversie van jou heeft alle kennis die je nu hebt.

Wat is je antwoord? Misschien heb je er veel. Dat is ook oké. Ga je gang, open je ogen en schrijf je antwoorden op. Ziet je huidige leven er ongeveer zo uit als wat je zojuist hebt opgeschreven?

Sluit nu je ogen weer. Deze keer ga je je leven vooruitspoelen. Hoe ziet dat er over twintig, dertig, veertig jaar uit? Wat zijn dan je verantwoordelijkheden? Misschien lijkt dit op het leven van je baas of dat van zijn baas. Misschien ben je de CEO of een hooggeplaatste functionaris in je bedrijf, of ben je misschien overgestapt naar een ander bedrijf in je vakgebied, heb je je eigen bedrijf of doe je alleen nog vrijwilligerswerk?

Stel jezelf een vraag over dit beeld van jou in de toekomst.

Is dat wat je wilt? Wil je daardoor nu harder werken om er eerder te komen? Wil je vroeg opstaan en laat opblijven? Kijk je er naar uit of word je er bang van? Als het antwoord angstig is, dan is dat niet je doel. Het kan zijn dat dat het doel is van een vis, en je bent een vogel die langzaam verdrinkt.

Houd je ogen gesloten en doe nog een oefening. 

Snel verder spoelen. Je bent tachtig, negentig, honderd jaar oud. Er is niet veel tijd meer om nu nog veel te veranderen. Nu nader je je dood.

Stel jezelf een andere vraag:

Waar heb je spijt van? De meeste mensen zeggen een variatie op hetzelfde. Ze hebben er spijt van dat ze niet iets of veel dingen hebben gedaan. Ze betreuren het dat ze niet meer tijd hebben besteed aan hun kinderen, aan schilderen of schrijven, niet de sprong hebben gemaakt met dat bedrijfsidee, ...

Weet je wat niemand zegt? 'Ik vind het jammer dat ik die promotie niet heb gekregen.' 'Het spijt me dat ik niet meer geld verdien.' 'Ik heb er spijt van dat ik mijn dromen heb nagestreefd.' Mensen zeggen die dingen niet omdat die dingen niet de echte waarde in het leven opbouwen. Ervaringen bouwen waarde op. Betekenis bouwt waarde op. Doel bouwt waarde op.

Schrijf nu je antwoord op vraag één en vraag twee op: wil je dat snelle leven, en waar krijg je spijt van op je sterfbed als je ervoor kiest? Neem je tijd en wees eerlijk. Alleen jij en het papier.

We zullen deze antwoorden niet gebruiken als een eerste stap om in de volgende in te bouwen, maar het is een goed checkpoint om op terug te kijken. Het is een eerlijke voorstelling om naar te verwijzen wanneer dat nodig is terwijl je verder gaat.

 De volgende tool heet het Ikigai-model, wat letterlijk betekent: 'Een reden om te zijn'. Neem een blanco vel papier en teken daarop een lijn in het midden van boven naar beneden en van links naar rechts. Je zou een pagina moeten hebben die is verdeeld in vier kwadranten. Nummer de kwadranten "één" tot "vier", beginnend in de linkerbovenhoek en van links naar rechts en van boven naar beneden.

Label kwadrant één, "Dingen die ik heel graag doe", en maak een lijst van alle dingen die je graag doet in die box. Dit kan alles zijn wat je graag doet. Hou je niet in. Als je houdt van schrijven, koken, hardlopen, spreken in het openbaar, het spelen van videogames - alles wat je graag doet. Schrijf die dingen op.

Label kwadrant twee, 'Dingen waar ik goed in ben', en maak een lijst van al je vaardigheden. Dit hoeft niet per se te zijn wat je graag doet, alleen waar je goed in bent. Ze kunnen elkaar echter overlappen en doen dat vaak ook. Hou je niet in. Maak je geen zorgen over nederigheid en laat je niet schuldig voelen als je een beetje trots bent. Zet het gewoon allemaal op  papier.

Label kwadrant drie, 'Dingen die de wereld nodig heeft' en maak een lijst van wat je in de wereld mist. Dit is persoonlijk. Geen twee mensen zullen hier dezelfde lijst met behoeften bedenken. Je zou kunnen geloven dat de wereld schoonheid, keuzevrijheid, vriendelijkheid of verwondering mist. Wat dit voor jou ook zijn, schrijf ze op.

Label ten slotte kwadrant vier, 'Dingen waarvoor ik kan worden betaald', en schrijf alle dingen op die je nu kunt doen waarvan je denkt dat mensen je daarvoor zouden betalen. Dit kunnen dingen zijn die je al doet in je werk of carrière, of het kan iets anders zijn waarvan je denkt dat het verhandelbaar is en je het vermogen hebt om te doen.

IKIGAI-MODEL

Een reden van bestaan

DINGEN WAAR IK VAN HOUD OM TE DOEN

DINGEN WAAR IK GOED IN BEN

DINGEN DIE DE WERELD NODIG HEEFT

DINGEN WAARVOOR IK KAN WORDEN BETAALD

Kijk eens naar wat je hebt geschreven. Zijn er items die in meerdere kwadranten voorkomen? Voor de meeste mensen is het antwoord 'ja'. Hoe zit het met kwadranten één en twee? De overlap tussen deze twee kwadranten, wat betekent dat alle items in beide zijn, is wat het model 'Passie' noemt. Het kruispunt tussen één en drie wordt 'missie' genoemd.

De overlap tussen drie en vier wordt 'Roeping' genoemd. Alles in zowel twee als vier is 'Job'.

Begin je het doel van het Ikigai-model te zien? De realiteit is dat de meeste mensen het grootste deel van hun tijd besteden aan de activiteiten van "Roeping" en "Werk". Misschien realiseer je je dat over jezelf terwijl je dit leest.

Maar als je een leven van doel, vervulling en passie wilt leiden, zul je meer tijd moeten besteden op het gebied van 'Passie' en 'Missie'. De ultieme overlap is wanneer je dingen doet die in alle vier de kwadranten voorkomen. Dit is wat bekend staat als "Ikigai" of uw "reden van bestaan". Dit is jouw doel.

Je moet ruimte in je leven creëren voor je doel.

Het zal zichzelf niet creëren. Je moet in realtime, of het nu 's avonds is, tijdens je lunchpauze, 's ochtends voordat de kinderen opstaan, wanneer je maar kunt, om te bepalen hoe je van waar je bent naar waar je wilt zijn.

Laten we nu eens kijken naar een andere benadering om je doel te vinden. Ik noem deze graag het Kwadrant van Succes. Pak nog een blanco vel papier en verdeel het in kwadranten zoals je eerder deed.

1. PASSIE

Label deze keer kwadrant één 'Passie' en schrijf alle dingen op die je graag doet en waar je goed in bent.

2. REKENINGEN BETALEN

Geef kwadrant twee de naam 'Rekeningen betalen ' en noteer alle dingen waar je niet van houdt, maar waar je wel goed in bent.

3. POTENTIEEL

Kwadrant drie is 'Potentieel'. Maak een lijst van alle dingen waar je van houdt maar waar je niet goed in bent.

4. DAGELIJKSE TAKEN

Schrijf in kwadrant vier op waar je niet van houdt en waar je niet goed in bent. Dit wordt "Dagelijkse taken" genoemd.

KWADRANT VAN SUCCES

Doe weer een stap achteruit van het papier en kijk eens. Je zult merken dat er overeenkomsten zijn tussen deze en de vorige oefening, maar ook enkele grote verschillen.

In dit model merken de meeste mensen dat ze het grootste deel van hun tijd besteden aan de taken van kwadrant twee en vier. Ze leven om de rekeningen te betalen en dingen voor elkaar te krijgen, maar niet om zichzelf creatief te stimuleren of naar hun passies toe te gaan.

Je doel vinden ligt in het doorbrengen van consistente tijd in kwadranten één en drie. We zijn gemaakt voor veel meer dan naar ons werk gaan, onze rekeningen betalen en dan sterven.

Een groot deel van het afstemmen op je doel is ook uitlijnen met de Drie E's.

DRIE E'S

ELEMENT

Ten eerste is Element. Herinner je je de vis die niet in bomen kan klimmen? Klimmen is niet zijn element, zwemmen is dat wel.

MILIEU

De volgende is Milieu. Diezelfde vis kan ook niet op het droge leven? Hij zou gewoon doodgaan omdat het de verkeerde omgeving is voor een vis.

ENERGIE

Ten slotte is energie. Deze is iets genuanceerder, maar stel je voor dat die vis een walvishaai was, groot en langzaam en ontspannen, maar hij probeerde rond te hangen met een groep zwaardvissen. Zwaardvissen zijn snel. Ze jagen op andere vissen en ze brengen niet veel tijd door met stil blijven dobberen.

Dat is de verkeerde energie voor een walvishaai. Hij vraagt zich misschien af of het zijn schuld was of dat het gewoon niet goed genoeg was. De waarheid is dat het zich gewoon moet omringen met de energie van andere walvishaaien. Hetzelfde geldt voor mensen.

Je element kan leiderschap zijn, en als je een ondersteunende rol krijgt, merk je dat je niet in je element bent. Je hebt misschien een omgeving met creatieve expressie nodig, een kantoor met veel licht of misschien zelfs isolatie om je beste werk te doen. Je energie kan het beste presteren met een relaxte energie waar anderen het het beste kunnen doen onder hoge druk.

Een manier om jezelf een beetje meer te begrijpen, is door de DISC-theorie te gebruiken, bedacht door professor Harvard, Dr. William Marston. 

TOT HIER

De DISC-theorie van Marston stelt dat mensen over het algemeen ‘extravert’ of ‘gereserveerd’ zijn en ‘meer mensgericht’ of ‘taakgericht’. Waar je op die kaart valt, geeft inzicht in aspecten van je persoonlijkheid en de soorten omgevingen en taken waarvoor je een grotere affiniteit hebt.

Laten we dus nog een oefening doen. Pak nog een blanco vel papier en verdeel het weer in vier kwadranten. Schrijf bovenaan de pagina "Uitgaand" en onderaan "Gereserveerd". Schrijf vervolgens aan de linkerkant van de pagina 'Taak' en aan de rechterkant 'Mensen'.

Stel jezelf dan deze vraag: "Ben ik meer extravert of gereserveerd?"

Voor degene die sterker is, geef een numerieke waarde van één tot tien onder dat woord op de pagina.

Als ik bijvoorbeeld echt extravert ben, kan ik een zeven of acht onder het woord 'uitgaand' plaatsen. Als ik ergens tussenin zit, plaats ik misschien een nul in het midden. Doe hetzelfde voor taakgericht of mensgericht.

Laten we nu de hoeken invullen. Schrijf in de hoek van de pagina tussen Uitgaand en Taak de letter 'D'. Tussen uitgaand en mensen schrijven "ik". Schrijf "Gereserveerd" tussen Gereserveerd en Mensen en tussen "Gereserveerd en Taak" C. Je zou moeten zien dat de letters in de hoeken het woord "DISC" vormen.

 Kijk nu naar de nummers die u aan uw relatieve eigenschappen hebt toegewezen. Onder welke twee woorden die nummers ook staan, uw DISC-letter is die in de hoek ertussen. Hieronder vindt u een gids voor wat elk van de letters betekent.

D = Dominant I = Inspirerend S = Ondersteunend C = Collectief

Voordat we verder gaan met het leren van elk van deze persoonlijkheidskenmerken, is het belangrijk om hier te vermelden dat iedereen meerdere eigenschappen kan hebben. Een zeldzaam aantal heeft er een beetje van alle vier en is over de hele linie behoorlijk in evenwicht. Ik moet ook vermelden dat geen van deze u meer of minder kans geeft om succes, geluk of doel te bereiken. Dit is slechts een hulpmiddel om u te helpen uzelf beter te begrijpen, zodat u die dingen beter kunt nastreven.

Dat gezegd hebbende, over het algemeen zijn D's van het type "klaar, schieten, richten", klaar om verder te gaan, de dag te winnen en geen gevangenen te nemen. Deze eigenschap leent zich goed voor mensen die graag met autoriteit willen leiden.

Ik ben meestal het leven van het feest. Ze vinden het heerlijk om bij veel mensen te zijn, hoewel ze niet altijd het beste vermogen hebben om het werk gedaan te krijgen. Deze mensen zijn geweldige motivators, maar moeten worden gecombineerd met iemand die veel focus heeft.

S zijn mensen waar je heen gaat om een dikke knuffel te krijgen als je een zware dag hebt. Ze stellen mensen boven alles. Ze werken graag in groepen en willen er gewoon zeker van zijn dat iedereen alles heeft wat ze nodig hebben om met elkaar om te gaan en naar de prijs toe te werken.

C's zijn misschien wel het meest gefocust op het werk dat voorhanden is. Ze zijn meestal meer: 'Klaar, richten, richten, richten, richten.' Ze hebben niet veel interesse om gezien te worden of iemand anders te zien. Ze zitten graag zelf in een grot en gaan aan de slag met hun taak.

Onthoud dat dit slechts richtlijnen zijn en dat maar heel weinig mensen netjes in een van deze kenmerkcategorieën passen.

 Op die manier lijken deze meer op archetypen en minder op echte mensen. De meeste echte mensen hebben verschillende van deze eigenschappen. U kunt ook overwegen om online een DISC-persoonlijkheidstest te doen voor een meer gedetailleerde evaluatie van uzelf.

Er wordt u een reeks vragen gesteld en uw antwoorden genereren een reeks beschrijvende aanbevelingen over u, uw waarschijnlijke sterke en zwakke punten en hoe u deze het beste kunt toepassen of compenseren.

Een andere manier om u op weg te helpen naar uw doel, is door een zelfcontrole voor levensdoelen uit te voeren. Neem even de tijd en laat je hersenen vrijelijk alles naar voren brengen dat je zou beschouwen als een doel of een droom van jou. Schrijf ze op terwijl je bezig bent. Lees nu terug door de lijst met

een kritisch oog. Welke van de doelen zijn echt van jou en welke producten zijn de verwachtingen van anderen?

Als kinderen wordt ons geleerd in te passen, in de rij te staan, onze handen op te steken, stil te zijn, te leren en slim te zijn. Als we opgroeien, wordt ons bijna het tegenovergestelde geleerd.

Ze vertellen ons om op te vallen, harder te werken dan alle anderen en ons persoonlijke merk te laten groeien. In een samenleving waar iedereen je vertelt wat je moet zijn, welke van je doelen zijn eigenlijk van jou? Welke kwamen van je ouders? Welke kwam uit de samenleving? Welke kwamen van wat je op televisie of sociale media zag? Het is belangrijk om te kunnen vertragen als je bedenkt hoe je vooruit kunt gaan en onderscheid kunt maken tussen interne en geïmplanteerde doelen.

Nu je wat tijd hebt besteed om jezelf beter te leren kennen, wat nu? Hoe ga je van het begrijpen van je vaardigheden, passies en interesses naar het vinden van je doel? Het korte antwoord is: doe. Het oude gezegde: "Je kunt geen vis vangen als je kunstaas niet in het water ligt", is hier perfect van toepassing. Als u uw doel niet zoekt, zult u het waarschijnlijk niet vinden. Hier zijn een paar dingen die u kunt doen om aan de slag te gaan.

Begin een drukte. Zelfs als je een fulltime baan hebt, heb je waarschijnlijk wat tijd om een passie voor iets anders te koesteren. Open dat boek over social-mediamarketing tijdens je lunchpauze.

Schrijf 's avonds dat extra hoofdstuk van je roman voordat je naar buiten gaat. Sta vroeg op en werk aan de code voor die app waarvan u denkt dat deze de branche zal veranderen. Plan het tot in detail of ga gewoon aan de slag. Wat voor jou ook werkt, blijf gewoon niet stil zitten. Je zult snel genoeg leren of je interesse voor dat specifieke ding genoeg benen heeft om het naar iets groters te dragen.

Begin blootgesteld te worden aan nieuwe dingen en nieuwe mensen. Een persoon kan alleen zien waar hij heeft gestaan. Dus als je nog nooit competitief vrij duiken hebt gezien, zul je er waarschijnlijk nooit een neiging toe hebben. Ga uit, ontmoet mensen, woon seminars bij, stel jezelf bloot aan dingen waarvan je nooit dacht dat je ze ooit zou zien en kijk of er iets blijft hangen.

Vertrouw op ervaringen uit het verleden. Je hebt je hele leven niet in een grot of onder een rots geleefd, toch? Je hebt een paar dingen gezien. Wanneer voelde je leven het meest moeiteloos?

Wanneer stroomde alles gewoon? Denk na over de omgeving die dat gevoel veroorzaakte en kijk of je een paar elementen ervan kunt opschrijven. Het vinden van die opnieuw kan soms een deel van het brein dat enigszins slapend is aanboren en leiden tot ideeën die anderszins werden afgesloten.

Begin mensen te dienen. Een van de beste manieren om ervaring op te doen op veel verschillende gebieden, is door uw diensten gratis aan te bieden. De meeste mensen zullen dat niet afwijzen. Dit hoeft niet alleen liefdadigheidswerk te zijn, hoewel dat best goed is om te doen. Bent u geïnteresseerd in investeringsbankieren? Ga naar het bedrijf verderop in de straat en bied aan om koffie te drinken als ze je een van de partners laten schaduwen.

Verwacht echter niet dat u de eerste of elke keer een "ja" krijgt. Het vinden van je doel is niet iets dat gemakkelijk gaat, maar het zal de moeite waard zijn.

Focus op het proces. Veel mensen willen miljardair worden, maar als ze leren wat voor soort leven ze zouden moeten leiden om miljardair te worden, trekken ze zich snel terug. Daarom zijn er niet veel van. Het punt is, het resultaat is niet het doel. U zult uw passie nooit vinden door de dingen die u wilt of het aantal nullen dat u op uw bankrekening wilt vermelden, of zelfs de letters die u achter uw naam op uw visitekaartje wilt hebben. Zo werkt het niet. U moet weten dat u wilt deelnemen aan het verkrijgen van die dingen. Verwissel de ellende waarin je nu zit niet voor een volgende. Als je dol bent op het proces van bankier of honkbalspeler of balletartiest, dan zal het resultaat je niets schelen.

Als je dan bedenkt waaraan je jezelf wilt wijden, neem dan de beslissing en ren alsof er geen morgen is.

Nog een paar gedachten over het vinden van uw doel: soms zijn we al in ons doel, maar we hebben gewoon de verkeerde mindset. Probeer het 'waarom' te vinden begraven in het 'wat' van je werk of rol of hobby - de kathedraal achter de stenen. Misschien merk je dat je het in een heel ander licht ziet.

Je kunt een hobby of interesse vaak opwaarderen tot een doel door het gewoon te gebruiken om anderen te dienen in plaats van alleen

BEGIN VANDAAG, JE KRIJGT ER SLECHTS EEN.

HOE JE DOEL TE LEVEN

 "NEEM GEEN CRITICISME VAN IEMAND WAAR JE NOOIT NAAR ADVIES NAAR GAAT." MICHELANGELO

Een ding dat u snel zult leren zodra u overweegt uit de "Box" van normaliteit te stappen, is dat iedereen die u ooit hebt gekend, zal worden beïnvloed. Ze zullen allemaal op de een of andere manier reageren. Sommigen zullen je bekritiseren. Sommigen zullen je aanmoedigen. Sommigen zullen je vermijden en anderen zullen je proberen te stoppen. Luister naar ze, maar begrijp dat ze waarschijnlijk uit angst handelen. Ze geven om je en ze willen wat het beste voor je is, maar angst geeft zelden goed, doordacht advies. Wees kritisch.

Ze zullen je vertellen over alle dingen die je niet hebt overwogen, waarvan je de meeste waarschijnlijk al hebt, en sommige niet. Ze zullen je vertellen dat je het niet serieus genoeg neemt, dat je niet begrijpt wat je opgeeft.

Ze zullen u vertellen dat het te riskant is om uw veilige baan te verlaten of die promotie af te wijzen. Maar herinner je je het Japanse concept van Karoshi nog? Het leven brengt altijd risico's met zich mee. Blijven zitten is een gevaarlijke beslissing die even zorgvuldig moet worden afgewogen als verder gaan.

Zodra mensen zien dat je je droom waarmaakt, beginnen ze een beetje te settelen. Sommige in uw periferie kunnen eerder een hoek omslaan dan andere.

Sommigen willen misschien zelfs met u samenwerken of advies krijgen over iets dat ze hebben overwogen, maar waren nooit dapper genoeg om te doen. Onthoud het advies dat u zou willen hebben gekregen en ga voorzichtig te werk.

Pas als je het hebt gehaald, als je succes ervaart dat anderen kunnen zien, zullen ze je respecteren. Zelfs dan zullen sommigen zo verbitterd naar je toe zijn dat je relatie misschien nooit meer zal herstellen.

Het is een grote aanklacht tegen de stille om degenen die bewegen te zien. Vergeef hen. Wrok is zwaar. Je hebt dat soort bagage niet nodig waar je heen gaat. Als je echt doet waar je van houdt, hoef je je sowieso geen zorgen te maken over wat ze denken.

Deel geen visitekaartjes uit terwijl u onderweg bent. Die zijn niet gedenkwaardig. Leid met je hart. Maak echte verbindingen met mensen. Geef mensen een handje, wat advies of wat aanmoediging. Bied ze niet alleen uw diensten aan. Nelson Henderson zegt:

"De echte betekenis van het leven is om bomen te planten, in de schaduw waarvan je niet verwacht dat ze zullen zitten."

Dat is wat mensen zich zullen herinneren, niet een klein rechthoekig stuk papier in een stapel met alle andere rechthoekige stukjes papier.

Blijf intern bewust. Wat bedoel ik daarmee? Het begint met het identificeren van het verschil tussen wat Daniel Kahneman, auteur van het boek "Thinking, Fast and Slow", de System One- en System Two-hersenen noemt.

De hersenen van System One reageren. Er gebeurt iets en dit brein wordt boos of verdrietig of bang of jaloers. Het zijn de kleine hagedissenhersenen die we in ons hebben die rechtstreeks naar de emotie vluchten die het meest logisch was toen het super belangrijk was om onszelf te beschermen tegen sterven bij de klauwen van een tijger of leeuw. Dit zijn geconditioneerde reacties. Dit zijn de hersenen die snel en niet erg grondig denken.

Systeem Twee hersenen daarentegen zijn de hersenen die het rustig aan doen. Het is de intelligentie in de hersenen. Dit kan worden gezien als het 'bovenliggende' brein; degene die de andere onder controle houdt en niet laat dingen verpesten. Deze hersenen kijken op de langere termijn naar dingen. Het evalueert of er een reëel en aanwezig gevaar is en hoe gepast kan worden gereageerd. Het kunnen onderscheiden van deze twee hersenactiviteiten is een grote stap voorwaarts in zelfbewustzijn en controle.

Wees extern onthecht. Ik ben twee jaar monnik geworden en praat regelmatig over afstand nemen van 'dingen'. Maar onthechting is niet het vermogen om alle kleine verleidingen die de dingen scheppen te vermijden of ervan te worden gescheiden. Het grootste onthechting is dat je jezelf kunt omringen met elk assortiment van die verleidingen en er nog steeds niet door wordt beïnvloed. Pieken en dalen worden afgeplat en u heeft de controle over uw reacties op de externe prikkels van de wereld.

U kunt de zorgen over wat andere mensen denken of de faalangst vermijden. U hoeft zich geen zorgen te maken over hoe snel anderen om u heen slagen of dat u net zo goed bent als iemand anders.

U heeft de controle over de stap waarop u zich bevindt en bent alleen gefocust op het goed nemen ervan. Je laat complimenten niet in je hoofd opkomen of kritiek in je hart. U weet het 'waarom' achter het 'wat' u doet en u kunt een groep mensen samenstellen die u kunt vertrouwen om in te checken en die u kunnen helpen uw doelen te bereiken.

De Bhagavad Gita legt uit dat onthechting niet betekent dat je niets meer bezit, maar dat niets anders jou bezit.

Zorg ervoor dat het pad dat u volgt u er niet van weerhoudt om de bestemming te bereiken waarnaar u op weg bent, en laat de bestemming die u denkt te willen bereiken niet in de weg zitten van de bestemming die u zou moeten bereiken. De meeste mensen die hun leven op deze opzettelijke manier beginnen te leven, eindigen een, twee of vele keren. Dat is prima, normaal en te verwachten. Hoe kunt u verwachten te weten hoe u zich over tien jaar over wat dan ook zult voelen, laat staan over de belangrijkste aspecten van uw leven. Steve Jobs zei ooit:

'Je kunt de stippen niet vooruitkijken; je kunt ze alleen verbinden door achteruit te kijken. Je moet er dus op vertrouwen dat de stippen op de een of andere manier in je toekomst zullen aansluiten. Je moet ergens op vertrouwen - je gevoel, bestemming, leven, karma, wat dan ook. Deze aanpak heeft me nooit in de steek gelaten en heeft het verschil gemaakt in mijn leven. ”

Blijf je doel verfijnen. Als je het eenmaal hebt, zorg er dan voor. Verzorg het. Controleer het elke dag.

Het enige dat u nu hoeft te doen, is de volgende drie kleine stappen nemen. Doe de dingen die je vandaag kunt doen. Gisteren is helemaal weg. Je kunt het niet opnieuw doen. Concentreer u op wat u nu kunt doen en beweeg de bal over het veld. Het is heel gemakkelijk, vooral als een bepaald succes is behaald, om te zien dat je doel wordt overgenomen door andere zaken zoals geld, invloed of allerlei afleidingen. Hoeveel mensen heb je gezien - acteurs, politici, atleten en zakenmensen - dat als ze eenmaal de top van de berg bereiken, ze een lange dood sterven?

Hoeveel mensen worden er elke dag geruïneerd door hun eigen succes, door afgeleid te zijn van het ware doel dat ze op het pad zijn begonnen om in de eerste plaats te bereiken?

Deze afleidingen beginnen te groeien in de tuin van je doel als klein onkruid, en je moet ze uit de grond, wortels en zo plukken. Doe dit elke keer dat ze opduiken of binnenkort, ze zullen er precies zo uitzien als het doel dat je daar hebt geplant.

Als het je doel is om miljardair te worden, herdefinieer dat dan om een miljard mensen te helpen met de dienst van jouw doel. Je passie is voor jou; je doel is voor anderen.

Dit is waar je diepe vervulling krijgt, als je ziet hoe je doel een voordeel schept in het leven van anderen. We worden succesvol op basis van de dingen die we doen, maar we worden gelukkig op basis van de dingen die we geven. De koning van Bhutan was ontsteld toen hem werd gevraagd wat het BBP van zijn land was. Hij zei: 'We meten GNH, Bruto Nationaal Geluk. Het BBP is slechts een bijproduct. '

Een paar praktische dingen om u te helpen uw doel waar te maken: Stop met proberen te multitasken. Het is een mythe.

Studies tonen aan dat slechts een klein percentage van de bevolking het mogelijk zou kunnen doen, en zelfs zij zullen waarschijnlijk slechts snel tussen taken wisselen. En wanneer ze drie taken tegelijk moeten doen, vergeleken met het achter elkaar doen, doen zelfs de mensen die goed zijn in multitasken een beter, grondiger, sneller werk als ze ze achter elkaar doen.

Niet alleen dat, maar ze houden ook details over de taken beter vast, hebben minder last van stress tijdens het uitvoeren ervan en zijn in staat om hogere winst te boeken in efficiëntie en kwaliteit van de eerste tot de volgende poging bij dezelfde taak in vergelijking met het proberen om meerdere taken uit te voeren. -taak.

Concentreer je dus op het één ding tegelijk doen en er volledig in aanwezig zijn. Sta niet toe dat je geest ergens anders is. Sta niet toe dat uw telefoonmeldingen u een reeks afleidingen blijven bezorgen. Doe alleen wat je doet. Vertragen. De realiteit van de meeste taken is dat wanneer u probeert te versnellen, u meer fouten maakt en het werk uiteindelijk slecht doet. Dat betekent niet dat je niet sneller zult worden, en dat betekent niet dat sneller worden geen goede zaak is.

Het betekent dat wanneer je je probeert te concentreren op kwaliteit, je eigenlijk sneller wordt zonder het gevoel te hebben dat je sneller gaat, omdat je gewoon heel goed wordt in wat je doet. Laat je ontspannen. Zoals gezegd, ga langzaam om snel te gaan.

Probeer enkele basisroutines te implementeren. Dit kan van alles zijn, van elke dag op dezelfde tijd opstaan tot dezelfde ochtendroutine, tot het luisteren naar dezelfde muziek terwijl je dezelfde taak uitvoert.

Hoe meer je je geest kunt afleiden van het nadenken over bepaalde aspecten van je dag, hoe meer je het vrijmaakt om je bezig te houden met het creatieve werk van het koesteren van je doel en passie.

Let altijd op dat je in je element blijft. In de biopic van Steve Jobs uit 2015, wanneer Steve Wozniak Steve Jobs vraagt wat hij 'eigenlijk doet', antwoordt Jobs: 'Muzikanten bespelen hun instrumenten. Ik speel het orkest. ' Met andere woorden, hij zei dat hij wist wat zijn element was, en hij zorgde ervoor dat hij alle mensen in dienst nam die hij nodig had om zijn tekortkomingen goed te maken.

Verspil geen tijd meer. Het meest gebruikte excuus waarom mensen niets doen wat ze willen bereiken, is dat ze niet genoeg tijd hebben, maar dat dezelfde persoon hun week kan analyseren en kan zien dat ze twintig uur Netflix hebben gekeken of hetzelfde hebben gespeeld aantal videogames, etc.

Om een doelgericht leven te leiden, moet je ervoor werken.

Als je de greppel uit wilt, moet je wat klimmen en dat betekent in het begin wat opofferingen. Het zal echter niet lang meer duren voordat u zich zorgen maakt of u de nieuwste aflevering van die show ziet die u leuk vindt, omdat u bezig zult zijn de wereld te veranderen.

Geloof in wat je doet en doe wat je gelooft.

Dit geeft je vertrouwen in wat je deelt en helpt je om het beter uit te drukken aan degenen met wie je het deelt. Het tegenovergestelde hiervan is waarom mensen in de verkoop hun baan vaak leeg en zinloos vinden. Ze geloven niet in het product of de service die ze verkopen en moeten uiteindelijk mentale gymnastiek doen om het voor de ene klant na de andere te vervalsen. Alleen stress en verdriet leven daar. Leef in geloof.

Focus op leven in een positieve, competitieve staat. Dit is waar je op je best wilt zijn, omdat het beter het doel dient dat je voor jezelf en anderen hebt uiteengezet. Een negatieve concurrentiestaat komt van al het onkruid dat opkomt.

Je wordt jaloers wanneer iemand anders in jouw vakgebied het beter doet dan jij. Dit maakt dat je ze wilt verslaan als competitie.Een positieve concurrentiestaat zegt: 'Als ik die persoon help, bereiken we allemaal onze doelen en profiteren de hele wereld ervan.' Positief werkt samen. Negatieve isolaten.

Ten slotte twee aanhalingstekens om je voeten te zetten door ...


  Niet alles wat telt, kan worden geteld en niet alles wat kan

geteld worden.

   ALBERT EINSTEIN


  Ze probeerden ons te begraven. Ze wisten niet dat we zaden waren.

   DE GRIEKSE DICHTER VAN DINOS CHRISTIANOPOULOSBronnen:

"Wat is DISC.", DISC Insights, laatst gewijzigd in 2020, https: //

discinsights.com/disc-theory

Kahneman, Daniel. Denken, snel en langzaam. Farrar, Strauss en Giroux, 2011.

Easwaran, Eknath. De Bhagavad Gita. 2e ed., Nilgiri Press, 2007.

Jobs, Steve. 'Aanvang adres Stanford University.' Aanvang Stanford University, 12 juni 2005, Stanford, CA. Keynote-adres.

"Multitasking: overstapkosten." American Psychological Association, laatstelijk gewijzigd op 20 maart 2006. https: // www. apa.org/research/action/multitask


Japans concept van Karoshi: https://www.businessinsider.com. au / what-is-karoshi-japanese-word-for-death-by-overwork-2017-10? r = US & IR = T

Ikigai-model: https://becomingbetter.org/ikigai/

"85% van de Amerikaanse werknemers is tevreden met hun baan, blijkt uit nationale enquête" CNBC, 2 april 2019, https: //www.cnbc. com / 2019/04/01/85 procent van ons-werknemers-zijn-blij-met-hun-banen-nationale-enquête-shows.html

Iams, Howard M., & McCoy, John L. "Voorspellers van sterfelijkheid onder pas gepensioneerde werknemers." Social Security Bulletin, maart 1991. https://www.ssa.gov/policy/docs/ssb/v54n3/v54n3p2.pdf

Hammond, Claudia. "Een test kan 'Supertaskers' identificeren, maar er zijn er maar een paar die het doorstaan." BBC, 12 februari 2017. https://www.bbc.com/ future / article / 20170210-a-test-can-ident-supertaskers-but-only-a-few-pass-it


Sources:

“What is DISC.,” DISC Insights, last modified 2020, https://

discinsights.com/disc-theory

Kahneman, Daniel. Thinking, Fast and Slow. Farrar, Strauss and Giroux, 2011.

Easwaran, Eknath. The Bhagavad Gita. 2nd ed., Nilgiri Press, 2007.

Jobs, Steve. “Stanford University Commencement Address.” Stanford University Commencement, 12 June 2005, Stanford, CA. Keynote Address.

“Multitasking: Switching Costs.” American Psychological Association, last modified 20 March, 2006. https://www. apa.org/research/action/multitask


Japanese concept of Karoshi: https://www.businessinsider.com. au/what-is-karoshi-japanese-word-for-death-by-overwork-2017- 10?r=US&IR=T

Ikigai model: https://becomingbetter.org/ikigai/

“85% of American workers are happy with their jobs, national survey shows” CNBC, 2 April 2019, https://www.cnbc. com/2019/04/01/85percent-of-us-workers-are-happy-with-their- jobs-national-survey-shows.html

Iams, Howard M., & McCoy, John L. "Predictors of Mortality Among Newly Retired Workers." Social Security Bulletin, March 1991. https://www.ssa.gov/policy/docs/ssb/v54n3/v54n3p2.pdf

Hammond, Claudia. "A Test Can Identify ‘Supertaskers’, But Only A Few Pass It." BBC, 12 February 2017. https://www.bbc.com/ future/article/20170210-a-test-can-identify-supertaskers-but- only-a-few-pass-it